ARTICOLE DE INTERES

Istorie Februarie 21, 2015

DESPRE SPOVEDANIE

Învățătura ortodoxă arată că există 7 Sfinte Taine ce pot fi administrate omului în cadrul Bisericii:Sf. Taină a Botezului,Sf. Taină a Mirungerii,Sf. Taină a Împărtășaniei sau Euharistiei,Sf. Taină a Spovedaniei sau Pocăinței,Sf.Taină a Maslului, Sf. Taină a Cununiei sau a Nunții,Sf. Taină a Preoției.Cuvântul de taină sau mister în biserică are două înțelesuri:1.ceva care depășește înțelegerea noastră și nu poate fi primit decât prin credință; 2.ceva care se petrece într-un cadru restrâns, în atmosfera intimă a Bisericii. Sf.Taine au fost lăsate moștenire de Hristos și au rolul de a sfinți viața omului. Primele cuvinte pe care le rostesc Sf. Ioan Botezătorul și Mântuitorul Hristos sunt :” Po căiți-vă că s-a apropiat Împărăția cerurilor!”(Matei3,2)Pocăința este o stare pe care omul trebuie să o aibă și la care este chemat permanent.Este schimbarea modului de a gândi, de a vorbi, de a face și de a fi. E întoarcerea de la cele ce sunt împotriva lui Dumnezeu la cele conforme cu El. Niciodată nu e târziu să ne întoarcem și Biserica îl așteaptă pe fiecare fiu al ei cu brațele deschise.Doar ceasul morții să nu ne prindă nepocăiți: ”Umblați cât aveți lumina să nu vă prindă întunericul.”( Ioan 12,35) Dacă sunt îndeplinite condițiile, nici un păcat nu e prea mare pentru a fi iertat de Dumnezeu.Etapele pocăinței sunt prezentate de Hristos în Pilda Fiului Risipitor:1.trezirea la realitate, conștientizarea că suntem departe de Dumnezeu, venirea în fire, convingerea că ce facem sau am făcut este greșit;2.hotărârea de a merge și a ne mărturisi păcatele; 3. acțiunea în sine ,mersul la spovedanie-cea mai grea etapă;4.spovedania sau mărturisirea păcatelor; 5.primirea dezlegării,iertării de păcate de la Dumnezeu; 6.rămânerea în starea de împăcare cu El.
Etapele 4 și 5 reprezintă Sf. Taină a Spovedaniei. Spovedania este numită de Sfinții Părinți “al doilea botez”, sau “botezul lacrimilor”. În primele secole spovedania era publică-creștinii recunoșteau greșelile în biserică, în fața celorlalți.Ea se făcea aproape zilnic, așa cum se primea și Sfânta Împărtășanie.Astăzi ea se administrează în particular și este secretă.Fiecare creștin trebuie să își aleagă un duhovnic la care să se spovedească, dar Biserica recomandă ca el să fie chiar preotul paroh, pentru că îl cunoaște cel mai bine pe creștinul respectiv.Dacă un creștin simte că ar avea o relație mai bună cu un alt duhovnic, atunci îl poate cerceta pe acesta. Biserica recomandă ca spovedania să se facă măcar în cele patru posturi de peste an, sau cel puțin în Postul Paștilor. Dar dacă simte nevoia, o poate face oricând,dacă postește cel puțin una până la trei zile.Sf. Ioan Gură de Aur arată că:” Biserica nu este tribunal, ci este spital pentru trup și suflet”.La fel, spovedania nu este o judecare, ci o vizită la medic.Aceste aspecte sunt prezentate foarte frumos de o rugăciune din cadrul spovedaniei, citită de duhovnic:”Hristos stă nevăzut primind mărturisirea ta cea cu umilință...fără sfială spune toate câte ai făcut, ca să iei iertare de la Domnul...eu sunt numai un martor ca să mărturisesc înaintea Lui toate câte îmi vei spune...de vreme ce ai venit la doctor să nu te întorci nevindecat.”Pentru a fi valabilă, spovedania trebuie să îndeplinească anumite condiții:1.să fie sinceră, nu doar de formă; 2. să fie completă-să nu se ascundă anumite păcate;3.să fie însoțită de părere de rău pentru păcatele făcute;4.să fie însoțită de hotărârea ca acele păcate să nu se mai repete;5.să se respecte sfaturile și canonul date de preotul duhovnic.
Rolul spovedaniei este mărturisirea păcatelor și primirea dezlegării,iertării de la Dumnezeu pentru ele, prin intemediul duhovnicului. Păcatele se pot săvârși cu fapta, cu vorbirea sau cu gândirea. Ele reprezintă încălcarea voinței lui Dumnezeu, care este cuprinsă în Legile și învățăturile Sale.Păcatele săvârșite în mod repetat, devin patimi, de care scăpăm greu.Pentru a veni în ajutorul celor care doresc să se spovedească, prezentăm câteva păcate pe care omul se întâmplă să le săvârșească și care sunt amintite de Sfânta Scriptură și Sfinții Părinți ai Bisericii.Dacă omul își cercetează conștiința, care este “glasul lui Dumnezeu din om”,va vedea dacă o faptă este bună sau rea. Păcatul care apare în fruntea tuturor listelor și care e și păcatul primilor oameni este mândria,numită “rădăcina tuturor relelor”. Rugăciunea de dezlegare pe care o citește preotul la Sf. Spovedanie amintește de anumite păcate pe care le poate săvârși omul:
am luat numele lui Dumnezeu în derâdere; am spus că nu este Dumnezeu; am rostit înjurături; am rostit numele diavolului;am greșit cu știință sau cu neștiință-știind că ce fac este rău sau fără să știu că acel lucru este păcat; am fost la vrăjitoare, descântătoare, am ghicit în palmă, în cafea, am crezut în horoscop; m-am blestemat pe mine; am blestemat pe altcineva; m-am jurat pe numele lui Dumnezeu și nu am respectat jurământul; am rostit înjurături; minciuni; am vorbit de rău; am vorbit mult și fără rost; am fost invidios pe alte persoane; am ținut minte răul pe care mi l-au făcut; am fost mânios pe cineva; am fost mândru; am fost viclean înșelând pe cineva; am căzut în iubire de argint:mi-am dorit bunuri mai mult decât aveam nevoie; m-am îmbătat și chiar am vărsat sau mi-a fost rău din această cauză;am fost lacom și am mâncat mai mult decât aveam nevoie sau de două ori la rând; am făcut păcatul desfrânării în diferite moduri,sub diferite forme, sau doar cu gândul; am bătut pe cineva,sau am bătut și chinuit diferite viețuitoare;am rănit; am scuipat pe cineva; am furat;am adus jignire cuiva; nu am făcut milostenie după puterea mea; am gândit rău despre cineva;mi-am adus aminte sau mi-am închipuit lucruri rușinoase și păcatoase; am adus întristare și supărare cuiva; eram la rugăciune sau la cântare în biserică sau acasă și mi-am adus aminte de lucruri lumești,nu am fost atent la rugăciune; am vorbit lucruri care nu trebuiau spuse; am vorbit cu îngâmfare; am căzut în păcatul mândriei considerându-mă mai bun sau mai deștept decât alții; am urât pe cineva; am mâncat pe ascuns sau ceva spurcat,necurat; am râs nebunește; am râs de păcatele altuia și l-am acuzat pentru ele și nu am văzut păcatele mele; nu mi-am făcut rugăciunea; am lucrat în zi de duminică și nu am fost la Sfintele Slujbe de la biserică; nu am purtat de rânduială pentru cei adormiți; nu am păzit sfaturile și canonul primite la Sf. Spovedanie; am fost neatent; nu am avut răbdare; Sf. Efrem Sirul în Rugăciunea care îi poartă numele mai adaugă:trândăvia sau lenea, grija de multe, iubirea de stăpânire.
La acestea mai amintim: uciderea; avortul sau pruncuciderea;folosirea metodelor contraceptive; intoxicarea conștientă cu tutun(fumatul), sau alte substanțe dăunătoare(drogurile de tot felul); beția;practicarea jocurilor de noroc; oferirea ca martor micinos; necinstirea sau lipsa de respect sau ajutor față de părinți ,socri sau nași,care sunt părinți spirituali; plata incorectă sau oprirea plății celor carenlucrează pentru noi; oferirea de bani cu dobândă sau camătă; participarea la diferite slujbe sau adunări ale ereticilor, sectarilor, citirea cărților lor, primirea lor în casă sau vizitarea lor,fără sfatul cu duhovnicul sau primirea binecuvântării lui;
Fără spovedanie,cu excepția celor opriți de duhovnic pentru anumite păcate,creștinii nu pot primi altă Sf. Taină-Împărtășania:”Să se cerceteze dar omul pe sine și așa să mănânce din Pâine și să bea din Pahar. “( I Corinteni11,28)Iar Sf. Împărtășanie este o condiție obligatorie pentru mântuire, pentru câștigarea Împărăției cerurilor:”Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viață veșnică și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi.“(Ioan 6,54).De aici rezultă că fără spovedanie nu putem primi mântuirea. Folosiți-vă de acest dar de la Dumnezeu, nu mai amânați spovedania! Primiți mila lui Dumnezeu în viața aceasta, ca să scăpați de judecata Lui în viața de dincolo!